Πεζοπορική Διάσχιση Κεντρικού Πηλίου

Το Hike Away σε συνεργασία με το Exp.Trekking διοργανώνουν πεζοπορική κατασκηνωτική διάσχιση στο βουνό των Κενταύρων!

(Άγιος Γεώργιος Νηλείας – Κορυφή Σχιτζουράβλι – Χ.Κ. Αγριόλευκες – καταφύγιο Μακρυρράχης – Ανήλιο – Νταμούχαρη – Φακίστρα – Τσαγκαράδα).


Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.


Η διαδρομή θα μας προσφέρει μια συνολική εικόνα του μαγευτικού Πηλίου, καθώς αρχικά ανηφορίζει τις δυτικές δασωμένες πλαγιές με θέα στον Παγασητικό κόλπο, ενώ στη συνέχεια και αφού διασχίσει την κορυφογραμμή προς τον βορρά, πέφτει στα ανατολικά παράλια που βρέχονται από το Αιγαίο, διαμέσου της αποκαλυπτικής ρεματιάς της Φελούκας!


Η θέα της ακτογραμμής και του ορίζοντα και από τις δύο πλευρές του βουνού είναι μοναδική! Τα κατάφυτα δάση οξιάς, αγριόλευκας και καστανιάς, οι ρεματιές με τους καταρράκτες και τις βάθρες, οι μαγευτικές παραλίες και οι θαλασσοσπηλιές, είναι μερικές από τις εικόνες που θα συναντήσουμε στο διάβα μας, ενώ παράλληλα θα μαθαίνουμε για την μακρά ιστορία και παράδοση του τόπου.


Η διαμονή θα γίνει σε σκηνές τις τρεις πρώτες μέρες. Στον Άγιο Γεώργιο και στο Ανήλιο θα γίνει σε χώρους που παρέχουν τουαλέτα και ζεστό νερό για ντους, ενώ στο καταφύγιο η κατασκήνωση θα γίνει μέσα στο δάσος. Στην Τσαγκαράδα η διαμονή θα γίνει σε ξενοδοχείο. Η διατροφή στο καταφύγιο της Μακρυρράχης παρέχεται από την διοργάνωση.


Ανατολικό Πήλιο

Πρόγραμμα:

Τετάρτη 19/9

Προετοιμασία


Συνάντηση στο υπεραστικό ΚΤΕΛ του Βόλου και μεταφορά στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας (θέση Παλιόβιγλα). Διευθέτηση κατασκηνωτικού εξοπλισμού, φαγητό, ενημέρωση για το τριήμερο.

Πέμπτη 20/9

Άγιος Γεώργιος – Σχιτζουράβλι – Χ. Κέντρο Αγριόλευκες – Καταφύγιο Μακρυρράχης.


Με αφετηρία την θέση Παλιοβίγλα στα 750υψμ λίγο έξω απ’ τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, θα ανηφορίσουμε μέσα από δάσος χαμηλής βλάστησης στην αρχή και δάσος οξιάς στη συνέχεια, μέχρι την κορυφή Σχιτζουράβλι στα 1450υψμ. Εδώ θα κάνουμε μια μικρή στάση για ξεκούραση, και αγνάντι προς τον Παγασητικό κόλπο και την Εύβοια από δυτικά και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου από ανατολικά καθώς ο σχηματισμός της ατελείωτης χερσονήσου θα ξεδιπλώνεται νότια ως εκεί που φτάνει το μάτι! Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που διασχίζει την κορυφογραμμή και οδηγεί βόρεια μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Αγριόλευκες. Από εκεί θα μπούμε στο ”Μονοπάτι των καταρρακτών” για να φτάσουμε στο Κυνηγετικό καταφύγιο της Μακρυρράχης όπου και θα διανυκτερεύσουμε.


Απόσταση: 11.5 χλμ
Χρόνος: 6 -7 ώρες.


Ανατολικό Πήλιο

Παρασκευή 21/9

Καταφύγιο Μακρυρράχης – Ανήλιο μέσω του μονοπατιού των καταρρακτών.


Η διαδρομή είναι καθαρά δασική και γίνεται εξ’ ολοκλήρου μέσα στην πανέμορφη ρεματιά της Φελούκας η οποία θα μας κατευθύνει σιγά σιγά προς την άκρως εντυπωσιακή ανατολική πλευρά του Πηλίου.

Ακολουθούμε το καλογραμμένο “Μονοπάτι των καταρρακτών” μέσα από πανύψηλες οξιές για να συναντήσουμε λίγο παρακάτω τα αστείρευτα τρεχούμενα νερά να σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες και βάθρες που δικαίως έγιναν η αφορμή να αποκτήσει την ονομασία της η εν λόγω πεζοπορική διαδρομή! Ένα χορταστικό διάλειμμα στον παχύ ίσκιο του πλατανορέματος και σύντομα ακολουθούμε την έξοδό μας προς το Ανήλιο πιάνοντας τον δασικό δρόμο ο οποίος κινείται κυρίως μέσα σε πυκνά δάση καστανιάς.


Απόσταση: 11 χλμ
Χρόνος: 5 – 6 ώρες.


Ανατολικό Πήλιο

Σάββατο 22/9

Ανήλιο – Άι Γιάννης – Νταμούχαρη – Φακίστρα – Τσαγκαράδα (διανυκτέρευση).


Η τρίτη ημέρα είναι αφιερωμένη στην άγρια και μαγευτική ακτογραμμή του ανατολικού Πηλίου! Η Πλάκα, ο Άι Γιάννης, το Παπά Νερό, η Νταμούχαρη και η Φακίστρα είναι οι παραλίες που θα διασχίσουμε με την σειρά. Μονοπάτι, καλντερίμια και ακτές θα μας φέρουν από βορρά προς νότο για να κολυμπήσουμε στην απομονωμένη και πανέμορφη Φακίστρα ολοκληρώνοντας έτσι την 3ήμερη διάσχιση ενός από τα πιο ενδιαφέρον τμήματα του βουνού των Κενταύρων. Ένα σκέλος της παραθαλάσσιας διαδρομής (μονοπάτι-χωματόδρομος) περνά από περιβόλια με αγριελιές, πουρνάρια και στεγνές ρεματιές. Τα σημεία θέασης είναι αναρίθμητα κατά μήκος της απότομης και βραχώδης ακτογραμμής του ανατολικού Πηλίου, ενώ παλιά ξωκλήσια και νεροσπηλιές θα έρθουν να συμπληρώσουν το θεματικό κομμάτι της εκδρομής.


Απόσταση: 9 χλμ
Χρόνος: 5 ώρες.


Ανατολικό Πήλιο

Κυριακή 23/9

Προαιρετική πεζοπορία γνωριμίας στην Τσαγκαράδα και το ορεινό τμήμα του χωριού.


Η τέταρτη μέρα, με επίκεντρο την Τσαγκαράδα, θα είναι μια αναδρομή στην ιστορική και πολιτισμική πορεία του ανατολικού Πηλίου. Η αποτύπωση της ιστορικής μνήμης της περιοχής, μέσα από την ιδιαίτερη χωροταξία, τα πλούσια αρχοντικά, τα καλντερίμια και τα λιθόχτιστα δημόσια κτίρια ,όπως η Νανοπούλειος σχολή και η Αχιλλοπούλειος εμπορική σχολή, είναι χαρακτηριστική σε αυτό το χωριό του Πηλίου. Αυτή η αποτύπωση σε συνδυασμό με την ιστορική αφήγηση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διαδρομή, θα μας ολοκληρώσει την εικόνα του τόπου που θα περπατήσουμε αυτό το 4ήμερο.


Απόσταση: 4 – 5 χλμ
Χρόνος: 3 ώρες.


Ανατολικό Πήλιο

Απαραίτητος εξοπλισμός:

  • Εξοπλισμός πεζοπορίας: Μποτάκι ή στιβαρό στρωτό παπούτσι, ράβδοι στήριξης (μπατόν), σακίδιο 30lt+, υδροδοχείο 1,5lt, αδιάβροχο τζάκετ, καπέλο, διαπνέον ρουχισμός.
  • Εξοπλισμός κατασκήνωσης: Αντίσκηνο, υπνόσακος, υπόστρωμα, φακός κεφαλής. Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού.
  • Επιπλέον χειραποσκευή: μαγιό, πετσέτες, παντόφλες, ρουχισμός διανυκτέρευσης, προσωπικά αντικείμενα.

Ο εξοπλισμός κατασκήνωσης και οι χειραποσκευές θα μεταφέρονται με όχημα της διοργάνωσης από σταθμό σε σταθμό.


Διατροφή: Όλα τα γεύματα του 3ήμερου είναι καλυμμένα από εμάς με σεβασμό στις διατροφικές ανάγκες ενός μέσου πεζοπόρου. Καθημερινά θα παραλαμβάνουμε στους σταθμούς κατασκήνωσης φρέσκο πρωινό, πρόγευμα και κυρίως γεύμα, συν σαλάτα και φρούτο. Εξαιρούνται τα προαιρετικά γεύματα άφιξης στην Παλιόβιγλα και αναχώρησης στην Τσαγκαράδα.


Ανατολικό Πήλιο

Κόστος – Συμμετοχή:

Το συνολικό κόστος της 4ήμερης εκδρομής είναι €175 χωρίς ΦΠΑ και περιλαμβάνει τα εξής:


Παραλαβή και μεταφορά με mini bus από το ΚΤΕΛ του Βόλου για την 1η θέση διανυκτέρευσης (1 ώρα), ασφάλεια αστικής ευθύνης, 3 κατασκηνωτικές διανυκτερεύσεις σε οργανωμένους χώρους, 1 διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Τσαγκαράδας, πλήρης διατροφή 3ημέρου, την μετακίνηση με οχήματα από Φακίστρα για Τσαγκαράδα στο τέλος της διάσχισης, καθημερινές μεταφορές κατασκηνωτικού εξοπλισμού και χειραποσκευών, συντονισμό και συνοδεία 2 έμπειρων οδηγών, 3ώρη περιήγηση στην Τσαγκαράδα, μεταφορά με mini bus από Τσαγκαράδα για Βόλο (1,5 ώρα).


Όροι συμμετοχής:

Για την συμμετοχή σας στην πεζοπορική διάσχιση θα χρειαστεί να προκαταβάλετε το ποσό των €40 σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς έως τις 14/9.


Εθνική Τράπεζα: 201/00 5000-89 (δικαιούχος Τσιμπανάκος Απόστολης)
IBAN: GR500110 2010 0000 2010 0500 089
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6980682589
Email: exp.trekking@gmail.com


Τράπεζα Πειραιώς: 6576-105045-558 (δικαιούχος Μέλης Νικόλαος)
IBAN: GR13 0171 5760 0065 7610 5045 558
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6938959499
Email: pelion.hikeaway@gmail.com

________________________________________

Comments are closed.