Τσαγκαράδα

Η Τσαγκαράδα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους ιδανικότερους τόπους για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Ατελείωτες διαδρομές, μέσα σε ένα πυκνό δίκτυο πετρόχτιστων καλντεριμιών και δασικών μονοπατιών, σε ένα πλούσιο πεδίο με συνεχείς εναλλαγές τοπίου.


Ρεματιές πνιγμένες στα πλατάνια, τις καστανιές, τις βελανιδιές, τους κισσούς και τα λιόπουρνα. Αστικά τμήματα με παραδοσιακά αρχοντικά περιτριγυρισμένα από ορτανσίες, καμέλιες αλλά και καρυδιές, κερασιές, μηλιές και κάθε λογής καρποφόρο. Ελαιοπερίβολα και απόκρημνα μαγευτικά φαράγγια που καταλήγουν σε παραμυθένιες θαλασσοσπηλιές και πανέμορφες παραλίες όπως ο Μυλοπόταμος και η Φακίστρα, καθώς και ένα δάσος από καστανιές και οξιές στο ορεινό τμήμα της, με ένα ιδιαίτερο μικρο-κλίμα που θυμίζει τροπικό δάσος.

Η προσφώνηση από τους φίλους της ως ”σμαράγδι του Πηλίου” δεν είναι υπερβολική, όπως δεν είναι και η ρήση των ντόπιων ”αν δεν την περπατήσεις, δεν θα την γνωρίσεις!”.

Η Τσαγκαράδα έχει μια ιδιαίτερη χωροταξία. Εκτείνεται σε μήκος 3,5 χλμ., το υψόμετρο στο πλάτος των οικισμών από την ακτογραμμή της σε κάποια σημεία ξεπερνάει τα 650μ., ενώ οι κορυφές από πάνω της ξεπερνάνε τα 1200μ (Μέγα Ίσωμα).

Αποτελείται από 4 οικισμούς, ιδιαίτερα αραιοκατοικημένους, όπου κάθε ένας διαθέτει και μια μαγευτική κεντρική πλατεία.
Την Αγία Παρασκευή με τον εντυπωσιακό χιλιόχρονο πλάτανο -έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης-, τους Άγιους Ταξιάρχες με την μαρμάρινη τετράκρηνη βρύση, τον Άγιο Στέφανο με το γραφικό εκκλησάκι στον λόφο πίσω από την πλατεία και την Αγία Κυριακή με το ιδιαίτερο πέτρινο καμπαναριό.

Η ιδιαιτερότητα της αραιής δόμησης προκαλεί πολλές φορές στους επισκέπτες την εντύπωση πως δεν μπορούν να βρουν το κέντρο ή και το σύνολο του χωριού, μια και η συνηθισμένη εικόνα που έχουμε για τα χωριά μας είναι τελείως διαφορετική.

Όμως, αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα είναι που ορίζει και τον χαρακτήρα αλλά και την ανάγκη πεζοπορίας σ’ αυτόν τον τόπο. Ένα τόπο που όσο τον περπατάς, τόσο ξεκλειδώνεται μπροστά σου η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός του.

Ιστορία ιδιαίτερη η οποία ξεκινάει από τους μυθικούς χρόνους της αρχαιότητας και δια μέσου της φεουδαρχικής αλλά και πρώιμα μοναστικής κατάστασης την εποχή του Βυζαντίου και του μετέπειτα πλιατσικολογήματος από τους πειρατές, συνεχίζει με μια μεγάλη περίοδο ανάπτυξης από το δεύτερο μισό της τουρκοκρατίας και έπειτα.


Αυτή η γόνιμη περίοδος φτάνει στο απόγειό της τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, με την μερική μετανάστευση κατοίκων στην Αίγυπτο και την σημαντικότατη προσφορά τους στην συγκρότηση της Ελληνορθόδοξης κοινότητας εκεί, κάτι που μεταλαμπαδεύει πολιτισμό, νέες ιδέες και πρωτοπορία στην περιοχή του Πηλίου.
Σφραγίδες αυτής της λαμπρής διαδρομής είναι ανεξίτηλα αποτυπωμένες σήμερα σε κάθε γωνιά της Τσαγκαράδας.

Εκτός από την μοναδική φυσική ομορφιά η περιοχή προσφέρει ένα πλήθος υπηρεσιών φιλοξενίας για τους επισκέπτες καθώς διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό σύγχρονων και προσεγμένων καταλυμάτων, ταβέρνες με παραδοσιακό φαγητό, cafe bar για χαλάρωση και βραδινή διασκέδαση αλλά και εμπορικά καταστήματα στα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε χειροποίητα αντικείμενα από τοπικούς δημιουργούς, αναμνηστικά, ντόπια εδέσματα όπως γλυκά του κουταλιού και τσίπουρο κ.α.


Η Τσαγκαράδα είναι αναμφισβήτητα ο ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή.

________________________________________

Comments are closed.