Ανατολικό Πήλιο

Η περιοχή του ανατολικού Πηλίου είναι ένα ιδιαίτερο ποικιλόμορφο πεδίο, αποτελούμενο από παραδοσιακά χωριά και οικισμούς με βαθιά ιστορική και πολιτισμική παράδοση όπου κυριαρχεί η λιθοδομή και εκτείνεται από την θέση Χορεύτρα κοντά στο Νεοχώρι στα νότια, έως το Βένετο στα βόρεια.


Ιστορικές εκκλησίες, πέτρινα γεφύρια, εντυπωσιακά αρχοντικά, δημόσια κτήρια χαρακτηρισμένα έργα τέχνης όπως η Νανοπούλειος σχολή, πλακόστρωτες πλατείες με κρήνες και αιωνόβιους πλάτανους να τις σκεπάζουν, όλα συνθέτουν τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής και μεταφέρουν τον επισκέπτη στα βάθη του χρόνου.


Βαθιές ρεματιές σκεπασμένες από πλατάνια χαράζουν τις δασώδεις εκτάσεις Οξιάς και Καστανιάς που απλώνονται σαν χαλί στις πλαγιές του, ενώ οπωροφόρα, ελιές, καρυδιές, βελανιδιές, λιόπουρνα, μέλεγα και ένα σωρό άλλα είδη στρώνουν ένα καταπράσινο χαλί μέχρι την θάλασσα.


Απόκρημνα φαράγγια καταλήγουν σε μια καταγάλανη ακτογραμμή με πανέμορφες παραλίες αλλά και εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και θαλασσοσπηλιές, σμιλευμένες από το Αιγαίο πέλαγος.


Και γύρω απ’ αυτόν τον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τόπο, στέκει πλεγμένος ο ιδιαίτερος μυθολογικός και ιστορικός ιστός, που από τους Κενταύρους, τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες περνάει στα ιστορικά και τα βυζαντινά χρόνια, για να καταλήξει στο σήμερα δια μέσου της τουρκοκρατίας και των ”Πηλιορειτών εν Αιγύπτω”.


Στο βουνό που επέλεξαν οι Ολύμπιοι θεοί για θερινή τους κατοικία, μπορεί ο καθένας να βρει την προσωπική απόλαυση και γαλήνη που αναζητά αλλά και έντονες στιγμές μέσα από φεστιβάλ, συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακά δρώμενα και ένα μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη φύση όπως πεζοπορία, κατάβαση φαραγγιών, θαλάσσιο καγιάκ, ιππασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού κ.α.

________________________________________

Comments are closed.