Στην περιοχή υπάρχει ένα πλήθος πεζοπορικών διαδρομών που μπορούν να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες που θέλουν να κάνουν απλά μια ευχάριστη βόλτα αλλά και τους πιο απαιτητικούς που αναζητούν δυσκολότερες και μεγαλύτερες αναβάσεις.

 

Έχουμε επιλέξει και προτείνουμε μερικές διαδρομές με βάση ιστορικά, πολιτισμικά και φυσιολατρικά κριτήρια αλλά και την ποικιλομορφία του πεδίου, ώστε να αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στον επισκέπτη η πολυμορφία της φύσης και η ιδιαίτερη ιστορία και μορφολογία της περιοχής.

 

Όλες οι διαδρομές προτείνονται ανεπιφύλακτα και για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα τους είναι σκιασμένο και η πλούσια βλάστηση και οι πηγές διαμορφώνουν το ιδανικότερο περιβάλλον για πεζοπορία.

Έχουν δυνατότητα περαιτέρω σχεδιασμού από κοινού και προσαρμογής, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες σας.

''Μικρός γύρος Τσαγκαράδας''

Με αφετηρία την πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών, διασχίζουμε μεγάλο τμήμα του χωριού με προορισμό την πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον χιλιόχρονο πλάτανο, έναν από τους 5 μεγαλύτερους της Ευρώπης.

Στην διαδρομή μαθαίνουμε για την ιστορία και την παράδοση του τόπου και γνωρίζουμε τη ιδιαίτερη χωροταξία του χωριού μέσα από ένα ποικιλόμορφο πεδίο με αραιοχτισμένα αστικά τμήματα, όπου δεσπόζουν παραδοσιακά αρχοντικά με κατάφυτους κήπους, αλλά και ρεματιές πνιγμένες στις καστανιές και τα πλατάνια.

Στην συνέχεια ανηφορίζουμε προς το ορεινό τμήμα του χωριού όπου μέσα από μονοπάτι και μικρά τμήματα δασικού δρόμου διασχίζουμε το καστανόδασος για να επιστρέψουμε πάλι στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε.

 

Η διάρκεια είναι 3.00 – 3.30 ώρες με τις στάσεις και ανάλογα με τον ρυθμό της ομάδας.

 

Υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμοστεί η διαδρομή ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητες της ομάδας, προσθέτοντας τμήματα -όπως η κορυφή της Κούτρας με την υπέροχη θέα προς το φαράγγι του Μυλοποτάμου ή το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία -ή αφαιρώντας- όπως η ανάβασή μας στο βουνό όπου έχουμε μια υψομετρική διαφορά περίπου 160 μ.

Δυνατότητες προσαρμογής έχουμε και κατά την διάρκεια της πεζοπορίας.

 

 

 

Άγιοι Ταξιάρχες – Βίγλα (της κουρουπλιάς το κοτρώνι)

 

Μια καθαρά ορεινή και δασική διαδρομή.

Με αφετηρία την πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα, θα ανηφορίσουμε στις πλαγιές πάνω από τον οικισμό. Θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο δάσος, το οποίο στο ξεκίνημά του είναι γεμάτο καστανιές και λιγότερα λιόπουρνα και βελανιδιές, ενώ στη συνέχεια οι οξιές γίνονται κυρίαρχος του τοπίου.

Ανεβαίνοντας θα επισκεφτούμε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και μετά από δύο περίπου ώρες συνολικής πεζοπορίας θα φτάσουμε στην θέση ''Βίγλα'' – ή ''της κουρουπλιάς το κοτρώνι'' όπως το γνωρίζουν οι παλαιότεροι-, σε υψόμετρο 1250μ. περίπου. Η θέα από το σημείο αυτό είναι μεγαλειώδης και έχει ανατολικό έως νοτιοδυτικό προσανατολισμό, με το βλέμμα να χάνεται σε όλο το κεντρικό και νότιο Πήλιο, τις Σποράδες, ενώ το φαράγγι του Μυλοποτάμου χαμηλά, δεσπόζει σε όλο του το μεγαλείο.

Κατά την επιστροφή μας θα επισκεφτούμε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανάσιου του Αθωνίτη (Άθωνας) όπου θα δροσιστούμε στην βρύση του και θα ξαποστάσουμε πριν το τελευταίο κομμάτι της επιστροφής.

Διάρκεια: περίπου 3 ½ – 4.00 ώρες

Αφετηρία: Πλατεία Αγίων Ταξιαρχών

 

 

 

Τσαγκαράδα – Νταμούχαρη – Φακίστρα – Παλιόκαστρο

 

Η πιο γοητευτική διαδρομή της περιοχής κατά την άποψή μας.

Ακολουθώντας το κεντρικό καλντερίμι που για αιώνες συνέδεε τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου με τον Παγασητικό κόλπο και έχοντας για αφετηρία την πλατεία της Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα, θα διασχίσουμε τμήμα του χωριού κάνοντας μια μικρή γνωριμία με την ιστορία του. Μετά από 45' περίπου απολαυστικής πεζοπορίας, θα αφήσουμε πίσω μας την πλατεία της Αγίας Κυριακής και την τοποθεσία Γιμπρούκι και θα μπούμε στα θρυλικά Καγκιόλια για να καταλήξουμε στην θέση Ροδιές, από την οποία έχουμε μια εξαιρετική πανοραμική θέα της Νταμούχαρης.(Εδώ μπορούμε προαιρετικά να προσεγγίσουμε στην παραλία της Νταμούχαρης, η οποία θα προσθέσει στην διαδρομή μια υψομετρική επιβάρυνση 150 μέτρων περίπου)

Μετά από μια μικρή στάση, θα συνεχίσουμε στο παράκτιο μονοπάτι που κατευθύνεται νότια.

Περνώντας από τον Άγιο Αθανάσιο και το κρυφό σχολειό με την μαγευτική θαλασσοσπηλιά (καταφύγιο φώκιας κατά τους χειμερινούς μήνες), θα διασχίσουμε την ρεματιά της Φακίστρας για να καταλήξουμε στην θέση Παλιόκαστρο στην νότια πλευρά του κόλπου, εκεί που βρισκόταν ο πρώτος οικισμός της Τσαγκαράδας.

Διάρκεια: 4.00 – 4.30 ώρες περίπου

 

 

 

Στην διαδρομή με προορισμό την Φακίστρα, θα πρέπει να υπάρξει από κοινού μέριμνα για την αποχώρησή μας από το parking της παραλίας με όχημα που θα έχουμε πάει από πριν, καθώς για την ώρα, η επιστροφή στην Τσαγκαράδα από το σημείο αυτό γίνεται μόνο από την άσφαλτο και με μεγάλη υψομετρική διαφορά.

Παρ' όλη την ιδιαιτερότητα της αποχώρησης όμως, είναι διαδρομή που προτείνεται ανεπιφύλακτα καθώς διασχίζει μικτό πεδίο, ορεινού τμήματος με πλούσια δασική βλάστηση, αστικά τμήματα, αλλά και τμήματα της μαγευτικής ακτογραμμής του ανατολικού Πηλίου.

 

*Ανάλογα την εποχή και κατόπιν συνεννόησης, σε συνεργασία με το Pelion Kayak Secrets, η επιστροφή από την Νταμούχαρη μπορεί να γίνει δια θαλάσσης με canoe kayak.

 

 

 

Μηλιές – Ξουρίχτι – Τσαγκαράδα

 

Η πιο κλασική διαδρομή του Πηλίου, καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα του κεντρικού καλντεριμιού το οποίο συνδέει τον Παγασητικό κόλπο με τα βορειοανατολικά παράλια της χερσονήσου και που για αιώνες λειτουργούσε σαν κύριος συνδετικός και εμπορικός άξονας για τα απομονωμένα χωριά του ανατολικού Πηλίου.

Διάρκεια: 5 ώρες περίπου

Αφετηρία: Κεντρική πλατεία Μηλεών